Pals Kursları ve Eğitim Merkezleri

unnamed.png (19 KB)

Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği, Türkiye’de American Heart Association (AHA) ve American Academy of Pediatrics (AAP) işbirliği ile geliştirilen Çocuklarda İleri Yaşam Desteği (PALS-Pediatric Advanced Life Support) Kurslarını düzenleme ve sertifika verme yetkisine sahiptir.

AHA tarafından “International Training Organization" olarak kabul edilen Derneğimiz tarafından yapılan eğitimlerde başarılı olan katılımcılara uluslararası geçerli PALS Provider Kimlik Kartı verilmektedir.

Kursun ana hedefi çocuklarda ileri yaşam desteği konusuyla ilgili bilgilerin kavranması ve gerekli becerilerin edinilmesidir. Kursta uygulamalı eğitim ağırlıklıdır. Temel yaşam desteği ve ritimlerin tanınması gibi bilgilerin önceden çalışılarak gelinmesi gerekir.

PALS kursuna İngilizce bilen tıp doktoru veya hemşireler katılabilir. Derneğimiz tarafından değerli Pediatric Advanced Life Support (PALS) PALS Uygulayıcı Kursu Katılımcısı, PALS Uygulayıcı Kursu’na hoşgeldiniz. Kurs ile ilgili önemli bilgiler aşağıda sıralanmıştır:

PALS kurslarında eğitim malzemeleri, videolar ve yazılı sınavı İngilizcedir. Yazılı metinleri ve videoları anlayacak düzeyde İngilizce bilgisi gereklidir. Bununla birlikte uygulamalar ve uygulamalı sınavlar Türkçe’dir; İngilizce konuşulması gerekmemektedir.

Kurs Yeri ve Zamanı:

Kurs her ay/ 2 ayda bir olarak Dokuz Eylül Üniversitesi,Çukurova Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitelerinde düzenlenmektedir. Aşağıdaki bilgileri inceledikten sonra kursa katılmayı istemeniz durumunda listeye alınacak ve tarih hakkında bilgilendirileceksiniz.

Kurs Süresi: 2 tam gün (Sabah 08.30 ‘da başlamaktadır)

Lütfen kurs yerine zamanında ulaşmaya özen gösteriniz. Geç kalan katılımcıların kurs akışını yakalaması mümkün olamayacaktır. Sertifika verilebilmesi için katılımcıların kursa tam ve eksiksiz katılması gerekmektedir.

Kurs Öncesi

Kurs programı tüm katılımcılara kurs öncesinde e-mail ile gönderilecektir.

Katılımcıların American Heart Association (AHA) eBook web sayfasına (http://ebooks.heart.org/ veya https://www.worldpoint.com/curriculum/aha/ girerek kurs kitabını (PALS Provider Manual ebook IVE version) online olarak satın almaları, tamamına çalışmaları ve kurs sırasında kullanacakları tablet bilgisayar vb. aygıta yüklü halde hergün yanlarında getirmeleri gerekmektedir. Ayrıca kurs öncesi kitap alındığına dair belgeyi haberleştiğiniz maile iletmeniz gerekmektedir.

Kurs Öncesi Hazırlık

PALS kursu, hastane içinde ya da hastane dışında, ekibin bir elemanı ya da lideri olarak hayat kurtarıcı uygulama becerilerini öğrenmenizi hedeflemektedir. Bu kurs kısa bir zaman diliminde çok fazla materyali kapsadığı için kurs öncesinde bazı ön hazırlıklar yapmanız gerekmektedir.

Kurs Öncesi Gerekenler

Aşağıdaki hazırlıkları kurs öncesinde mutlaka tamamlayınız:

  1. Size gönderilecek olan kurs programını önceden inceleyiniz. Kursa gelmeden önce bilgilenmeniz gerektiğini düşündüğünüz kurs konularını belirleyiniz ve önceden çalışınız.
  2. Kitabınızla gelen çocuk ve süt çocuğu temel yaşam desteği ve AED beceri test listesini (Child Cardiopulmonary Resuscitation (CPR) and Automatic External Defibrillator (AED) Skills Testing Checklist and Infant CPR Skills Testing Checklist) kontrol edip gerekirse hazırlık yapınız. Bu kurs ileri yaşam desteği üzerinedir. Temel yaşam desteğini zaten bildiğiniz varsayılarak sizin bu bilgi ve becerileriniz bir kez pratik yaptıktan sonra doğrudan sınanacaktır. Kurs sırasında nasıl CPR yapılacağı ya da nasıl AED kullanılacağı size öğretilmeyecektir. Kurs boyunca yapılacak olan resüsitasyon senaryoları, temel yaşam desteği konusundaki bilgi ve becerinizin güncel olmasını gerektirir. 2020 Basic Life Support (BLS) rehberinin tamamını inceleyip çalışınız.  BLS güncel bilgilerine AHA’nın sitesinden ücretsiz ulaşabilirsiniz.(bakınız: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000901 )
  3. PALS Provider Manual elektronik kitabınızı inceleyip çalışınız. Özellikle pediyatrik değerlendirmeye sistematik yaklaşım, değerlendir-karar ver-uygula yaklaşımı ve solunum ve dolaşım bozukluğunun yönetimi konularını çok iyi öğreniniz.
  4. Kursa katılmadan kitap içerisinde Precourse Self-Assessment testine ulaşım linki (https://elearning.heart.org/course/420) bulunmaktadır. Bu link aracılığıyla girdiğinizde sizden şifre istenmemektedir. ulaşacağınız “Precourse Self-Assessment, international english” testini yapmış olmanız zorunludur. “Precourse Self-Assessment” testi 3 bölümden oluşur: EKG ritim analizi, farmakoloji, ve pratik uygulama. Bu test sonucunda hangi alanlarda bilgi düzeyinizi arttırmanız gerektiğini belirleyebilirsiniz.
  5. Kurs öncesinde mail olarak “Precourse Self-Assessment” test sonucunuzun çıktısınızı gönderiniz. Test skorunuzun %70 ya da üzerinde olması gerekmektedir.  Gerekli skora ulaşabilmek için birden fazla kez testi tekrarlayabilirsiniz.
  6. PALS algoritm ve işleyişlerine alışık olmanız klinik senaryolara bu bilgileri aktarmanızı kolaylaştıracaktır. PALS kursunda bu algoritmlerin detaylı olarak anlatılmayacağını unutmayınız. Önceden çalışmış olmanız beklenmektedir.

Kurs kayıt ücreti için katılacağınız merkezin yetkilisi ile görüşerek işlem gerçekleştirmeli ve dekontunu o merkeze ibraz etmelisiniz.

YUKARIDA BELİRTİLEN AÇIKLAMALARI KABUL ETMENİZ HALİNDE KURSA GELMEK İSTEDİĞİNİZİ, KATILMAK İSTEDİĞİNİZ İLİ ve UYGUN ZAMANI BELİRTİR MAİLİNİZİ merkezin aşağıda belirtilen adreslerine iletmeniz gerekmektedir. Katılım isteğinizi belirtirken 3 gün içerisinde

1) Kurs kitabını size bildirilen resmi siteden aldığınıza dair fatura

2) Dernek adına yatırılmış kurs ücret faturası

Dekontlarınızın aynı mail adresine iletilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde kaydınız silinecektir.

KURS TARİHİNDE EN GEÇ 1 HAFTA ÖNCE İSE

3) Precourse Self-Assessment, international English test sonucunuz (puan yazılı kısım)  kursun düzenlendiği merkezin mail adresine iletilmelidir.

Kursun Kapsamadığı Konular

PALS kursunda CPR, EKG ritm analizi, PALS farmakolojisi, ya da algoritmleri ayrıca öğretilmez. “Precourse Self-Assessment” testinde de yer alan bu konularda kurstan önce kendiniz çalışmalısınız. Yeterli bilgi düzeyine ulaşamaz iseniz PALS kursunu başarıyla tamamlamanız mümkün olamayacaktır.

Kurs boyunca derslerde ihtiyaç duyabileceğiniz için, PALS Provider Manual elektronik kitabınızı yüklemiş olduğunuz tablet bilgisayar ya da akıllı telefonunuzu yanınızda bulundurmanız gerektiğini tekrar hatırlatırız.

Kıyafet

Lütfen rahat ve sizi sıkmayan kıyafetlerle kursa geliniz. Pratik uygulamalar sırasında ellerinizin ve dizlerinizin üzerinde çalışmanız, ayakta durmanız, eğilmeniz, ve birşeyler kaldırmanız gerekecektir.  Eğer bu aktiviteleri yapmanıza engel olabilecek bir durumunuz varsa, lütfen eğitmeninizle konuşunuz. Eğitmeninizin size uygun olacak ekipman düzenlemesi yapması mümkün olabilir.

Düzenleyeceğimiz PALS kurslarında sizleri görmekten mutluluk duyacağız.

İLETİŞİM

* Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi/ İZMİR
Doç. Dr. Emel ULUSOY
Çocuk Acil Bilim Dalı
deupalskursbaskan@gmail.com

* Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi/ ADANA
Doç. Dr. Faruk EKİNCİ
Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı
farukekinci83@gmail.com

* Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi/ ANTALYA
Prof Dr Oğuz Dursun
Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı
palsantalya@cayd.org.tr

* İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi/ İSTANBUL
Doç. Dr. Esen BESLİ
Çocuk Acil Bilim Dalı
esenbesli@yahoo.com